fredag 20 januari 2012

Fri vilja eller tvång?

Ja hur mycket ska vi få bestämma över vårt eget liv egentligen?
Har nu givit mig i en diskussion på familjeliv om att en del tycker att föräldradagarna ska tvångsfördelas, vilket tydligen ska göra att fler pappor kommer ta ut sina dagar.
Vilket jag absolut inte tror på. De pappor som idag inte tar ut hälften av dagarna, har antagligen valt det av speciella skäl. Att det skulle vara kvinnorna som tvingar papporna att ge över sina dagar till dom, tror jag inte heller på. Är de flesta män verkligen såna mesar att de inte vågar säga till att de också vill vara hemma med barnen? Erik talade om att han ville vara hemma med Sebastian, men eftersom jag inte är fastanställd och inte har någon garanterad inkomst varje månad gick inte det.    
Det finns ju dom som inte kan av olika skäl. Ekonomi, egenföretagare som inte bara kan lämna företaget i ett halvår och sen hoppas
på att alla kunder finns kvar när man kommer tillbaka. Såg en kvinna som berättade att hennes man sitter i rullstol och därmed inte kan utföra alla sysslor själv man behöver kunna göra när man är hemma med ett litet barn. Sen finns det ju dom män som inte VILL vara föräldralediga av olika skäl. Pappa till exempel skulle ha klättrat på väggarna efter 5 minuter hemma. Han har till och med haft svårt ibland att ha semester. Men han är ju ingen sämre pappa för det. Och vi har ju inte sämre kontakt med honom bara för att han inte varit hemma och varit föräldraledig.

En annan sak jag inte tror på är hur i hela helvetet 50/50 fördelning av föräldradagarna ska kunna göra samhället mer jämställt. En fråga som givits måååånga gånger i den här tråden på familjeliv är vilket det är som gör det jämställt.

Scenario 1: Pappa tar ut 240 dagar, mamma tar ut 240 dagar. Mamma är hemma i 6 månader medan pappa delar ut sina dagar mer utspritt och kan därför vara hemma i ett och ett halvt år.

Scenario 2. Pappa tar ut  300 dagar, mamma tar ut 180 dagar. Pappa tar ut 7 dagar i veckan och är hemma i 10 månader, mamma sparar och tar bara ut 18 dagar i månaden och kan därför vara hemma i  10 månader.

Vilket scenario är mest jämställt? Där båda föräldrarna får lika många dagar, eller där båda föräldrarna för vara hemma lika länge?

Nej låt alla familjer bestämma själva. Låt par leva ojämställt ifall det nu är föräldraledigheten det hänger på. Lita på att två vuxna kan jämställa sig i sitt eget förhållande på egen hand. Så länge Erik inte tänker klämma ut den här bebisen jag bär på ur SIN mutta så tänker jag nog fortsätta leva ojämställt. 

1 kommentar:

  1. Håller helt och hållet med!!

    Ser inte alls ett tvång som jämnställt, vi måste få göra så vi själva vill!

    SvaraRadera