fredag 10 februari 2012

Nej till 75

Vad är det nu för dumheter Reinfeldt hittar på?
Ska vi jobba till 75? Mamma vill inte ens jobba till 65. Varför? För att hennes kropp inte orkar.
Eriks morfar, han jobbar fortfarande lite grann fast han är 75. Personligen tycker jag att det skulle vara lite mer flexibelt. Du får fortfarande gå i pension när du är 65 men då får jobba till 85 om du skulle vilja och har orken för det.
Jag tycker att det första Reinfeldt ska göra för att vi INTE ska få så taskiga pensioner är att höja inkomstskatten igen. Inte sänka en gång till som nu är på tapeten.

Jag är ju egentligen inte så smart men vanligt plus och minus klarar jag av.
För att göra det väldigt enkelt säger vi att Sverige kräver 100 miljoner för att kunna gå runt varje år. Med allt då vad statliga medel betalar för.  
Förut fick vi 65 miljoner från inkomstskatt och resterande 35 från andra skatter och avgifter. Sen fick vi 50 miljoner från inkomstskatt och fortfarande 35 från andra skatter och avgifter. Svenska folket jublade över att de fick mer pengar kvar i plånboken varje månad.
Men vänta lite nu. 
50 plus 35 är ju bara 85. Men eftersom det krävs 100 miljoner för att Sverige ska gå runt måste det ju tas 15 miljoner från något annat. Ja då höjs istället andra avgifter. Besök på sjukhus och vårdcentral. A-kassan och fackavgiften. Andra skatter blir helt plötsligt dyrare. Man tar bort personal inom vård, skola och omsorg. Eftersom det kostar staten pengar. Och allt detta blir Svenska folket istället förbannade för. Eftersom de inte kan se sambandet mellan mindre inkomstskatt och ett sämre Sverige.
Nej ta tillbaka den procent som tagits bort, höj pensionerna, anställ fler inom äldrevården och alla andra ställen där det nu är helt odrägligt. Se till att det skapas fler jobb till unga, bygg fler bostäder som passar unga människors inkomst. 

Vi säger att det bor 6 miljoner människor i Sverige som på ett eller annat sätt betalar inkomstskatt.
Alla tjänar ju inte lika mycket men vi säger att alla dom 6 miljonerna tjänar 20 000 kronor i snitt i månaden brutto.
Säg nu att man betalar exakt 30 % i skatt. Det blir 14000 kvar varje månad. Betalar man istället 30,1% i skatt så får man ut 13900 kronor i månaden. För egen del spelar det ingen roll om jag får 14000 eller 13900. Den där extra hundralappen är en godispåse med dricka till en helg i månaden.

Men för staten blir den där hundralappen 600 miljoner mer till statskassan. I månaden.
Det skulle kunna betala för 12 tusen heltidsarbetande undersköterskor. Det skulle ju givetvis ge fler jobb i fall alla inte jobbade heltid.

Som sagt tidigare är ju inte jag kanske så jättesmart, men vilket föredrar du:

1. 100 kronor mer i plånboken du ändå kastar bort på skit? eller
2. ett bättre sverige där det finns fler jobb, mer bostäder och en bättre välfärd?

Jag vet i alla fall vilket jag väljer.

1 kommentar:

  1. Kul att vi båda skrivit av oss om ungefär samma sak. Systrar eller?

    SvaraRadera