fredag 9 december 2011

Avslutning, botox och kungen

Kvällsöppet och Debatt. Mina två favoritprogram. Det slår mig alltid hur härligt det är med vuxna människor som inte låter varandra tala till punkt. I skolan får vi lära oss att räcka upp handen om vi vill säga något och sen vänta tills den som pratar är klar innan det är vår tur. Ändå är det aldrig något som vi vuxna själva lever efter.
I den här veckans kvällsöppet handlade det om botox. Och visst, vill du spruta läpparna så fulla att du inte ens kan prata så ok för mig. Jag tycker bara att det är synd att vi använder den enorma kunskap vi har inom det här området för kosmetiska skäl. Plastikkirurgi är ju inte i första hand längre en hjälp för människor som råkat ut för sjukdom eller olycka. Det är helt fantastiskt tycker jag att man kan hjälpa kvinnor få nya bröst till exempel om de drabbats av cancer. Det är otroligt att vi kan bygga upp ett helt ansikte åt brännskadade. Men varför använder vi den här kunskapen till kosmetik? Är det verkligen klokt att en tjej som är 18-20 år som knappt växt klart än, anser att den c-kupa naturen gett henne inte räcker till? Och varför är vi så rädda för att åldras? Är det inte en del av livet? Tycker att det skulle vara spännande om jag kunde få leva om sisådär 2-300 år. När de börjar gräva i marken och hittar silikonpattar och rumpimplantat. 

I debatt handlade det först om kungen. EN kommentar har jag: LÅT KUNGEN VARA! Alla har vi skelett i garderoben, och bara för att han är kung ska han granskas ut i sömmarna och dömas av OSS. Och nej vi ska inte ha en demokratiskt vald monark. Gör det så ont om vi har några traditioner kvar?

Vilket leder mig till kvällens sista ämne: skolavslutning/firande i kyrkan.
I sverige är vi till större delen kristna. Att vi går till kyrkan i skolan är en tradition som ligger flera hundra år tillbaka i tiden. Själv är jag ateist och jag förstår inte problemet av att gå till kyrkan om man inte tror på gud. Är man inte troende kristen så är ju kyrkan vilket hus som helst. Så varför skulle det vara så fel att gå dit? Jag tror inte att skolan kan "pracka" på barn och ungdomar den kristna tron bara för att man ett par gånger om året går till kyrkan. Sluta förstöra det som är traditionsenligt. Vill du inte gå till kyrkan, gå inte dit. Vill du inte att dina barn ska gå dit, låt dom vara hemma de dagar skolan går dit. Men förstör inte för den större delen av befolkningen som fortfarande tycker att det är en tradition att hålla på.